Siirt’te piknikçiler sele kapıldı

Siirt’te piknikçiler Botan Çayı’nın taşması sonucu sele kapıldı. Yükselen sulara kapılan vatandaşlardan 6’sı kurtarılırken, AFAD ekiplerinin mahsur kalan diğer vatandaşların kurtarılması için başlattığı çalışma sürüyor. Siirt Vali Vekili Mustafa Pala, kayıp olduğu bildirilen 6 kişiyi arama çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Tillo İlçesi’nin 5 kilometre doğusunda yer alan ve Limak Grubu’nun yaptığı Alkumru Baraj gölünde biriken sular bugün akşam saat 18.00 sıralarında taştı. Yasak bölge olmasına rağmen piknik yapan 4 kişi taşkın sularına kapıldı. Haberin duyulması üzerine bölgeye sevk edilen kurtarma ekipleri, boğulmak üzere olan 4 kişiyi son anda kurtardı. Siirt Devlet Hastanesi’ne 2’si ağır 8 yaralı getirilirken çok sayıda yaralının da şehirdeki diğer sağlık birimlerinde tedavi altına alındığı belirtildi.

VALİ VEKİLİNDEN İKİ AYRI AÇIKLAMA
Siirt Vali Vekili Mustafa Pala, “Kimsenin paniğe kapılmasına gerek yok. Daha önce taşkın sulara kapılan 4 vatandaşımız ekiplerimiz tarafından kurtarılmıştı. Ancak bu saat itibariyle kurtarılan ve şu an hastanede yatan 6 kişi dışında herhangi bir kayıp, yaralı veya ölü mevcut değil. Buna rağmen arama kurtarma ekiplerimiz olay yerinde, aramalarına devam ediyor” dedi.
Vali Vekili Pala’nın bu açıklamasına rağmen çok sayıda kayıp ve ölü olduğu dedikoduları üzerine yüzlerce kişi Siirt Devlet Hastanesi
bahçesinde toplandı. Toplanan vatandaşlar, önlem alınmadığı gerekçesiyle valiliği ve diğer yetkilileri istifaya çağırdı ve sloganlar eşliğinde tepkilerini dile getirdi.

siirt-sel2
İlerleyen saatlerde ise Vali Vekili Pala, “AFAD ekiplerimiz kayıp olduğu bildirilen 6 kişiyi arama çalışmalarını sürdürüyor” açıklamasını yaptı. Pala, yaralanan Ercan Olgun, Yunus Emre Öztaş, Sabriye Tente, Emine Kunduracıoğlu, Leyla Tente, Doğan Güleç’in Siirt Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığını ve tedavilerine başlandığını açıkladı.

BELEDİYE BAŞKANI: KAYIPLAR VAR
Öte yandan Siirt Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan ise katıldığı CNNTürk canlı yayınında, “4 kişinin kayıp olduğu bilgisini edindim. Kentte bu konuda çok ciddi bir tepki olduğunu söyleyebilirim. Her hafta sonu binlerce insanın gittiği, piknik yaptığı bir yer” dedi.

Bakırhan, “30 kilometrelik bir alan. Uzun bir alan Botan çayı. Pazar günü piknik yapıyor vatandaşlar. 4 vatandaşımızın kayıp olduğu kesin. Bir kriz masası oluşturduk. Gelen bilgileri burada değerlendiriyoruz. Barajdaki uyarı mekanizmanın yetersiz olduğunu ya da dar bir bölgeye hitap ettiğini söyleyebilirim. İnsanların siirt-sel3olduğu bir yerde baraj kapakları neden açılır? Bunu bilemiyorum. Çok ciddi bir ihmal olduğunu düşünüyorum. Baraj kapakları ile ilgili konuda bir şey söyleyemem. Benim bildiğim vatandaşı uyaran bir sistemin olmadığıdır. Vatandaşlar arasında çok farklı bilgiler var. Net olarak bir bilgi veremiyorum ama 4 kayıp var. Orada piknik yapan insanlar uyarı sesi duymadıkların söylediler. Olayın meydana geldiği yer belediye mücavir alanları içerisinde değil. Bizimle alakalı bir durum değil ama bizimle alakalı olan durum şu; bakan, başbakan, milletvekili olanlara sormak lazım; piknik yapılacak bir yer yok. Bunun sorumluları da bellidir” diye konuştu. Bölgede piknik yapanlardan Ali Öztaş da, çay sularının aniden yükseldiğini ifade ederek, “Arkadaşlarımla suya kapılan birkaç kişiyi kurtardık. Bir kısmı sulara kapılıp gitti” dedi.

Botan Çayı’nın döküldüğü Dicle Nehri kıyısı üzerinde bulunan Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde de belediye hoparlöründen yapılan anonsta, vatandaşların nehir kıyısından uzaklaşması istendi. Siirt’te baraj kapaklarının açıldığı ve taşkın suların Cizre’ye gelme ihtimaline karşı vatandaşların dikkatli olmaları istenen anonslar sık sık yapıldı.

Yorumunuzu yazın