Pabuç gagalı kuşun ilginç dünyası

papuc-gagali-kusu

Bir ailenin Pabuç gagalı kuş (Shoebill) ile yakınlaşması ilginç görüntülere sahne oldu. leyleğe benzeyen devasa bir bedeni ve gagası olan bu kuşun kendince kuralları bulunmakta. Harry Potter filmindeki ‘Buckbeak’ kuşuna benzeyen Pabuç gagalı kuşun yanına dokunma mesafesi kadar yakınlaşmadan önce boyu eğmek gerekli. Eğer boyun eğmeden ona yaklaşmayı denerseniz size kendini dokundurtmaz ve siz ona yaklaşmadan oradan uzaklaşır ya da uçar.

Bu video Uganda’ya kızıyla tatile giden fotoğrafçı Mark Dudley tarafından çekilerek internette yayınlandı.

Pabuç gagalı nedir?*

Shoebill, yani Pabuç gagalı (Balaeniceps rex) leyleğe benzeyen çok büyük bir kuş türüdür. Adını çok büyük ve ayakkabıya benzeyen gagasından alır. Genel biçim itibariyle leyleğe benzese ve daha önceden leyleksiler (Ciconiiformes) takımında sınıflandırılmış olsa da diğer yaşayan kuşlarla olan akrabalık ilişkisi tam olarak belirlenememiştir.

papuc-gagali-kusun-cocukla-ilginc-oyunu
Papuç Gagalı kuş (ShoeBill)

Bazı otoriteler pelikansılar (Pelecaniformes) takımı içinde sınıflandırmaya başlamıştır. Monotipik Balaenicipitidae familyasındaki monotipik Balaeniceps cinsinin tek türüdür. Erişkin kuşlar genel olarak gri tüylere sahip iken genç kuşlar daha kahverengi tüylere sahiptir. Afrika’nın tropikal doğu bölgesinde, Sudan’dan Zambiya’ya kadar büyük bataklıklarda yaşarlar.

*Kaynak: Wikipedia

Yorumunuzu yazın