Home Galeri Kadın sünneti nedir?

Kadın sünneti nedir?

Afrika’da yaşayan pek çok Müslüman toplulukta varlığını sürdüren kadın sünneti, artık sona ermesi gereken bir gelenek. Uygulanma sebebi ve sonucu açısından erkeklere uygulanan sünnetten çok farklı olan bu işlem, işkencenin ve vücut bütünlüğüne zarar vermenin ötesine geçemiyor.

 1.

2 bin 500 yıl kadar önce Mısır’da başladığı tahmin edilen sonraları Yeni Gine, Mısır, Etiyopya olmak üzere Afrika’daki birçok ülkede yaşayan Müslüman topluluklarda ve Avusturya Aborjinleri’nde yaygın hale gelen bir gelenek.

 2.

 3.

 4.

 5.

Bu geleneğe göre kadınların vajinasının dudakları kesilip atılır.

 6.

Anestezi kullanılmadan, uyuşturmadan, açık jiletle gerçekleştirilen bu işlem kan kaybından ölümlere bile neden olmaktadır.

 7.

Sünnet işlemi sırasında ülkeler farklı kesici aletler kullanır. Avustralya Aborjinleri ise birden fazla farklı alet kullanarak klitoris kesimini gerçekleştirir.

 8.

Dört farklı uygulanış biçiminin birincisi prepusla birlikte klitorisin bir kısmının veya tamamının kesilmesini içeriyor.

 9.

İkincisinde klitoris, prepus ve çevredeki küçük (Labia minör) ve bir kısım büyük dudaklar (Labia majör) kesiliyor.

 10.

Üçüncüsünde klitoris ve prepus ile birlikte küçük ve büyük dudakların neredeyse tümü kesiliyor, açık yaranın dış çeperleri bir araya getiriliyor ve yara tümüyle dikiliyor. Sadece idrar ve aybaşı kanamasının akabileceği ve ancak küçük parmak genişliğinde olan bir açıklık bırakılıyor.

 11.

Dördüncüsü ise diğer genital tahripleri içeriyor. Sembolik olarak klitorisi veya dudakları çizmek; klitorisi dağlamak; vajinayı genişletecek şekilde kesmek veya bazı ilaçlarla daraltmak bunlar arasında yer alıyor.

 12.

Kız çocukları genellikle 14 yaşına kadar sünnet ediliyorlar ancak, evlenmeden önce veya hamile kadınlarda doğumdan önce sünnete de rastlanabiliyor.

 13.

Bu eylemin amacının, kadınların haz için değil sadece üreme için cinsel ilişkiye girmesine olanak sağlayıp, cinsel özgürlüğünü ortadan kaldırmak olduğu biliniyor.

 14.

BM verilerine göre, her yıl yaklaşık 2 milyon kız çocuğu, sünnet nedeniyle hayatını kaybetme tehlikesi yaşıyor.

 15.

UNICEF tarafından yapılan en son tahminlerde, 29 ülkede en az 120 milyon kız çocuğunun ve kadının kadın sünnetine maruz kaldığı, 15 yaşından küçük 30 milyon kız çocuğunun halen risk altında olduğu belirtiliyor.

NO COMMENTS

Yorumunuzu yazın