Çin’de veba nedeniyle karantina başlatıldı

Çin’de 30.000 nüfuslu bir kasaba bütünüyle karantinaya alındı. Kasabanın köylerinden birinde yaşayan bir adam kara ölüm olarak bilinen veba nedeniyle hayatını kaybedince yetkililer Gansu eyaletinde bulunan Yumen’de karantina ilan etti.

Yumen’in merkezi ile banliyöleri arasındaki tüm giriş-çıkışları durduran polis, bölgenin etrafında kontrol noktaları kurdu. Şu an için kenttekilerin hiçbirinin vebaya yakalanmış olduğu düşünülmüyor ancak ölen adamla temas kurmuş olabilecek 151 kişi direkt gözlem altında tutuluyor.

cinveba2
Ölen adamın hastalığı tarlasındaki bir dağ sıçanından kaptığı söyleniyor.

Araştırmacıların yaptığı açıklamaya göre ölen adam tarlasında hayvanlarını otlatmakta olduğu sırada bir dağ sıçanı yakalamış ve ardından kesip köpeğine vermek için sıçanı öldürmüş.

Sonrasında ateşlenerek Yumen’de bulunan bir hastaneye başvuran adam ne yazık ki geçtiğimiz Çarşamba günü hayatını kaybetti.

ÖLÜM NEDENİNİN VEBA OLDUĞU KESİNLEŞTİ
Sağlık otoriteleri Gansu’nun yerel medyasına yaptıkları açıklamada vebanın etkin şekilde kontrol altına alınmış göründüğünü ve gerek duyulması halinde karantina altındaki kasabanın bir ay yetecek pirinç, un ve yağ stoğuna sahip olduğunu belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bu hastalığı dünyanın en ölümcül enfeksiyon hastalıklarından biri olarak kabul ediyor. Çoğunlukla pire ısırıkları yoluyla bulaşan hastalık kangrene, nöbetlere ve ateşe yol açıyor. Günümüzde hastalıkla mücadeleye yönelik antibiyotik tedavileri mevcut olmakla birlikte, tedavi uygulanmaması halinde hastalar 24 saat gibi kısa bir sürede hayatını kaybedebiliyor.

14. YÜZYILDA AVRUPA’NIN YARISINI YOK ETMİŞTİ
Koca bir kasabanın karantina atına alınmasına neden olan hıyarcıklı veba (kara ölüm/bubon vebası/bubonik veba), 14. yüzyılda Avrupa nüfusunun yaklaşık yarısını yok etmişti.  Bir bakteriyel enfeksiyon olan veba 19. yüzyılda Çin’de yeniden ortaya çıktı ve yok olmadan önce milyonlarca insanın daha ölümüne neden oldu.

Yorumunuzu yazın