Home O ne lan Ağzından tükürük bezi taşı çıktı

Ağzından tükürük bezi taşı çıktı

agzindan-tukuruk-bezi-tasi-cikti-tuhaf-haberleri

Ağzından dev bir ‘tükürük bezi taşı’ çıkan adam bu ilginç anı kameraya çekerek internette yayınladı. Amerika’da Brandon Douglas adındaki adam, dilinin altında bir cismin olduğunu hissetti. 5 gün boyunca dil altındaki yapı kendisini rahatsız edince nedenini öğrenmek için oraya baskı uyguladı. Kahvaltısını yaptıktan sonra kamerayla ağzındaki cismi kaydeden Douglas ilginç bir olaya imza attı. Ayna karşısında ağzını inceleyen adam dilin altındaki beyaz solucana benzeyen tükürük bezi taşını gördü. Dil altındaki tükürük bezi taşını iterek dışarı çıkmasını sağlayan genç bu anları kameraya kaydetti. Sosyal medyada paylaştığı bu tuhaf video kısa sürede yüz binlerce kişi tarafından izlendi.

Tükürük bezi taşı nedir, tedavisi nasıl yapılır?

Tükürük bezi taşı en sık çene altı tükürük bezinde görülmektedir.

Tükürük bezi taşı tükürükte bulunan kristalleşmiş bir kimyasaldır. Bu taşlar tükürük kanalında oluşur ki bu da kanalın tıkanmasına yol açar.Her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen, daha çok 40 yaşın üstündeki kişilerde görülür.

agzindan-tukuruk-bezi-tasi-cikti-tuhaf-haberler

İnsanlarda rastlanan taşların çoğu tükürüğün içindeki kalsiyumun kristalleşerek sertleşmiş halinden başka bir şey değildir. Bu taşların boyutu 1 milimetreden birkaç santimetreye kadar değişmektedir. Çoğu zaman (%90 oranında) taşların boyutu 10 milimetreden küçüktür.

Tükürük bezi taşı tedavisi:

Ağzımızda 3 ana tükürük bezi bulunmaktadır. Bir takımı çene kemiğinin iki tarafında, ağzın arka kısmına yakın olarak bulunur. Bunlara çene altı tükürük bezleri (submandibüler) denir. Bundan başka yüzde, kulakların ön tarafında bulunan tükürük bezleri de vardır. Bunlara isekulak önü tükürük bezleri (parotis) denir.

agzindan-tukuruk-bezi-tasi-cikti-video

Tedavide taşla birlikte akut bakteriyel bir enfeksiyon varsa öncelike söz konusu enfeksiyon antibiyotikler, antienflamatuvar ilaçlar ve sıvı alımının arttırılmasıyla tedavi edilir. Tükürük bezi taşlarının klasik tedavisi, açık cerrahi yöntemlerdir.

agzindan-tukuruk-bezi-tasi-cikti-izle

Çene altı tükürük bezi kanalının içindeki taşlar ağız içindeki kanal ağzına yakınsa, ağız içinden çıkarılabilir. Ancak günümüzde siyalendoskopi tükürük bezi taşlarının tedavisinde yeni bir seçenektir.

 

1 COMMENT

  1. Nkgoo, geniş kapsamlı bilgi platformudur. Her konuda bilgi içeriği üretme amacıyla yayın hayatına başlamış referans kaynak sitedir. Dağru bilginin kaynağı

Yorumunuzu yazın