Kelebekleri kurtaran adam

Kelebekleri kurtaran adam Timothy Wong belki sizin kahramanınız değil ama bu küçük mavi arkadaşlar için dünyanın en önemli insanı. Kelebekler nesli tükenen hayvanlar denince ilk akla gelen canlılar değildir nedense. Ama bir durup düşündüğümüzde aslında dünyaya ne çok güzellik kattıklarını görmemek imkansız. Ekosistemdeki yerlerinin önemi ise inkar edilemez.

Kelebekleri-kurtaran-adam | HaberPop
Kelebekleri kurtaran adam, Tim Wong (Foto: Facebook/Tim Wong)

Wong’la ilgili haberinde Social News Daily, sayıları böyle hızla azalmaya devam ederse bu güzel kelebekleri ancak bir entomoloji uzmanının duvar panosuna iğnelenmiş şekilde görebileceğimizi söylüyor.

Biyolog Timothy Wong bu öngörünün gerçek olmasını önlemek için bu işe el atmaya karar vermiş.

kelebekleri-kurtaran-adam-3-HaberPop

California Bilimler Akademisi’nde bir su canlıları biyoloğu olan Wong bir zamanlar San Francisco parklarında çok sayıda görülen California kırlangıç kuyruklu kelebeğinin artık pek ortalarda görünmediğini fark etti. Bu güzel canlıların yok olmanın eşiğine geldiğini gören Wong bu konuda bir şeyler yapmaya karar verdi ve yarattığı muhteşem bahçe sayesinde ender bir kelebek türü yok olmaktan kurtuldu.

Kelebeklere büyüyüp çoğalacakları bir alan yaratmak üzere işe koyulan Timothy, kelebeklere arka bahçesinde bir cennet yaratmış.

kelebekleri-kurtaran-adam-8-HaberPop
Kelebekleri kurtaran adam Wong’un cennet bahçesi

Timothy ilk olarak bir sera kurmuş ve seranın içini bu kelebeklerin beslendiği tek çiçek olan California’ya özgü bir tür lohusa otu ile doldurmuş. Daha sonra çoğalmalarına destek olmak için elinden geleni yapmış.

A sneak peak behind the scenes of my photo that @instagram recently featured showing the lifecycle of the California Pipevine Swallowtail butterfly (Battus philenor hirsuta). I got a ton of questions asking if these cuties were real, photoshopped and alive. They are all very much alive and quite squirmy I might add! The male butterfly had just emerged and was cooperative for a photo in the cooler evening hours (they only fly when they are warm). I love being able to show most of the life stages simultaneously to provide a sense of scale and the extent of their beautiful metamorphosis. #metamorphosis #butterfly #Lepidoptera #raisingbutterflies #butterfliesofinatagram #caterpillar #wildlifeconservation #pipevineswallowtail #battusphilenor

A post shared by Tim (@timtast1c) on

Doğasever biyolog oluşturduğu habitatın hazır olduğuna karar verdiğinde buraya 20 larva bırakmış ve bu larvaların önce krizalitlere ve ardından da kelebeklere dönüşmesini izlemiş.

kelebekleri-kurtaran-adam-4-HaberPop

Tırtıllar korkutucu görünse de tamamen zararsızlar. Tırtıllar olmasaydı kelebekler de olmazdı! Bu arkadaşlar bir gün büyük mavi güzelliklere dönüşecek.
-Tim Wong-

Timothy bu çalışmaya başlayalı 3 yıl geçmiş ve yöre halkı yavaş yavaş bu muhteşem canlıları yeniden parklarda ve kendi doğal ortamlarında görmeye başlamış. Bu muhteşem yaratıklara verdiği destek için bölge halkı Timothy’ye ne kadar teşekkür etse az. Şurası kesin ki dünyanın çok daha fazla sayıda Timothy’ye ihtiyacı var.

kelebekleri-kurtaran-adam-1-HaberPop

Kelebeklerin yaşam döngüsünün ilk kısımları, larvalar, tırtıllar, kozalar pek çoğumuza fazla çekici gelmez. Tırtılların güzelliklerini uzaktan takdir edenlerimiz dahi onları eline almayı ve birlikte fotoğraf çekinmeyi pek düşünmez. Fakat bu güzel yaratıklarla yıllarını geçiren Timothy artık tırtıllarla haşır neşir olmaktan da çekinmez hale gelmiş. Onlarcasını birden parmaklarının arasına alarak fotoğraflayan biyolog, bir Instagram mesajında tırtıllar hakkında şunları söylüyor:

kelebekleri-kurtaran-adam-5-HaberPop

Bu muhteşem kelebeklerin ve bir o kadar muhteşem evlerinin fotoğraflarını görmek isteyenler Timothy’nin “timtastic1” adlı Instagram hesabını ziyaret edebilir. Halihazırda neredeyse 20 bin kelebek sever Timothy’yi Instagram üzerinde takip ediyor.

kelebekleri-kurtaran-adam-6-HaberPop

kelebekleri-kurtaran-adam-7-HaberPop

Yorumunuzu yazın