Başarılı SEO teknikleri: En iyi 18 püf noktası

Konu, sayfa bazında SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) olduğunda eminim hepiniz ‘meta tag’ ve ‘anahtar kelime yoğunluğu’ konusunda duyulabilecek her şeyi ve belki de daha fazlasını duydunuz.

Artık aradığınız şey sitenizde hemen bugün uygulamaya koyabileceğiniz sağlam stratejilerse aşağıdaki adım adım SEO listesine bayılacaksınız.

Bu makale, yazılarınızı SEO açısından optimize etmenizi sağlayacak ve yayınladığınız her içerikten size daha fazla arama motoru trafiği getirecek basit bir kontrol listesi niteliğinde. Listedeki kuralları teker teker uygulayın. Sonuçlar emin olun hoşunuza gidecek.

 

Şimdi dilerseniz daha fazla vakit kaybetmeden maddelere geçelim.

1. SEO dostu sayfa adresleri kullanın

Google Webspam ekibinin lideri Matt Cutts, bir röportajında sayfa adresinin ilk 3 ila 5 kelimesine Google tarafından daha fazla ağırlık verildiğini açıkladı.

Yani demek oluyor ki sayfa adresleriniz kısa ve hoş olmalı.

Ayrıca hedef anahtar kelimenizi her zaman sayfa adresinize yerleştirmelisiniz.

Diğer bir deyişle:

Çirkin URL’lerden sakının: haberpop.com/p=254
ve
Uzun URL’lerden sakının: haberpop.com/30/7/16/sayfa-bazinda-seo-o-kadar-harika-bir-sey-ki-ne-kadar-anlatsak-bos

2. Yazı başlığına anahtar kelime ile başlayın

Sayfa bazında bakıldığında başlık tag’iniz en önemli SEO faktörüdür.

Genel olarak anahtar kelime başlık tag’inin baş kısmına ne kadar yakınsa arama motorları ona o kadar fazla ağırlık verir.

Başarılı SEO teknikleri - Başlıkta anahtar kelime yerleşimi - HaberPop.com
Başarılı SEO teknikleri – Başlıkta anahtar kelime yerleşimi

Fakat anahtar kelimenizi başlığın baş kısmına getirmek adına cümlenin anlamını veya biçimini bozmamalısınız. Google’ın ulaşmaya çalıştığı noktanın kullanıcı memnuniyeti olduğunu hiçbir zaman aklınızdan çıkarmamanız gerekir.

3. Başlığınıza tamamlayıcı ifadeler ekleyin

Başarılı SEO teknikleri - Tamamlayıcı ifadeler - HaberPop.com
Başarılı SEO teknikleri – Tamamlayıcı ifadeler

Başlığınıza ‘2016‘, ‘en iyi‘, ‘rehber‘, ‘inceleme‘ gibi tamamlayıcı ifadeler ekleyin. Bu, hedef anahtar kelimenizin uzun versiyonları için yapılan aramaları da yakalamanızı sağlayacaktır.

4. Yazınızın başlığını H1 tag’i içine alın

H1 tag’i başlık (headline) tag’idir. İçerik yönetim sistemlerinin (WordPress gibi) çoğu yazılarınızın başlığına otomatik olarak H1 tag’ini ekler. Eğer siz de bu otomatik sistemlerden birini kullanıyorsanız sizin için işlem tamam demektir.

SEO-H1- HaberPop

Fakat bazı temaların bu ayarı geçersiz kılabildiği biliniyor. En iyisi, başlığınızın H1 tag’i içine konmuş olduğundan emin olmak için sayfa kodunuzu kontrol edin.

5. Alt başlıklarınızı H2 tag’i içine yerleştirin

Hedef anahtar kelimenizi en az bir alt başlıkta kullanın ve alt başlığınızı H2 tag’i ile çevreleyin.

Bu adım SEO uygulamanızda muhteşem bir atılım anlamına gelmese de muhakkak bir fark yaratacaktır.

6. Bol miktarda görsel materyal kullanın

Metinler sitenizi ancak belli bir noktaya kadar götürebilir. Kullanıcılarınızı sitenizde tutacak videolar, çizelgeler, tablolar ve görseller sitenizdeki hemen çıkma oranını düşürürken sitenizde geçirilen süreyi uzatabilir ve bu iki unsur kullanıcı etkileşimi konusunda kritik öneme sahip olan iki konudur.

7. Anahtar kelimenizi ilk 100 kelime içine serpiştirin

Anahtar kelimeniz yazınızın ilk 100-150 kelimesi içinde görünmelidir. Çoğu insan yazılarında bu kuralı kendiliğinden uyguluyor olsa da bazı yazarlar konuya girmeden önce uzun bir girizgah yapmaktan hoşlanırlar. Peki bilin bakalım bundan kim hoşlanmaz? Doğru bildiniz, Google.

Başarılı SEO teknikleri - Anahtar kelimeler - HaberPop.com
Başarılı SEO teknikleri – Anahtar kelimeler

Anahtar kelimenizi tercihen ilk 100 kelime içinde bir yerlere yerleştirirseniz Google ve tabi diğer arama motorları, sayfanızın neyden bahsettiği konusunda daha net bir fikre sahip olabilecektir.

8. Esnek tasarım (Responsive web design) kullanın

Google mobil dostu olmayan sitelere 2015 yılında penaltı uygulamaya başladı. Mobil kullanıcıların ağırlığının giderek arttığı düşünüldüğünde gelecekte bu uygulamanın şiddetinin artacağı da düşünülebilir. Eğer sitenizi mobil dostu bir hale getirmek istiyorsanız en iyi seçenek esnek tasarım kullanmaktır. Sitenizin esnek bir tasarıma sahip olup olmadığını görmek için Google tarafından sağlanan araçlardan faydalanabilirsiniz.

Başarılı SEO teknikleri - Esnek tasarım - HaberPop.com
Başarılı SEO teknikleri – Esnek tasarım

9. Dışarıya bağlantı (link) verin

Bu yöntem sitenize daha fazla trafik sağlamanın net bir yoludur.

Dışarıya verilen linkler Google’a sayfanızın konusunu anlaması açısından yardımcı olur. Aynı zamanda sayfanızın kaliteli bilgilerin bir araya toplandığı bir merkez olduğunu Google’a gösterir.

Dışarıya link vermemek, insanların yaptığı en başta gelen SEO hatalarından bir tanesidir. Genel olarak 1000 kelime başına 2-3 dış link vermeye çalışın.

10. İçeriye bağlantı verin

İç bağlantılar çok önemlidir. Her gönderide en az 2-3 iç bağlantı verin fakat bu konuda aşırıya kaçmamaya dikkat edin. Beş kelimeden üçünü link haline getirmek, diğer bir deyişle sayfanızı aşırı linke boğmak SEO çabalarınıza çok zarar verebilir. Eğer Wikipedia değilseniz gönderi başına 2-3 bağlantıyı geçmemeye çalışın.

11. Site hızınızın yüksek olduğundan emin olun

Google sayfa yükleme hızının bir SEO değerlendirme sinyali olduğunu resmen açıkladı. Site hızınızı arttırmak için görselleri sıkıştırabilir veya daha hızlı bir sunucuya geçebilirsiniz.

Sitenizin yüklenme hızının 4 saniyeyi geçmediğinden emin olun. MunchWeb tarafından yapılan bir araştırmaya göre kullanıcıların %75’i yükleme süresi 4 saniyeyi geçen bir siteyi bir daha ziyaret etmiyor.

Sitenizin yüklenme hızını kontrol etmek ve yapabileceğiniz iyileştirmeleri görmek için GTMetrix gibi araçları kullanabilirsiniz.

Başarılı SEO teknikleri - Site hızı analizi - HaberPop.com
Başarılı SEO teknikleri – Site hızı analizi

12. Sayfanıza LSI (örtülü semantik indeksleme) anahtar kelimeleri serpiştirin

LSI, yani örtülü semantik indeksleme anahtar kelimeleri Google’ın bir sayfanın ne kadar ilgili (ve muhtemelen kaliteli) olduğunu belirlemek için kullandığı eş anlamlılardır. Her gönderinize LSI’lar serpiştirin.

LSI-anahtar-kelimeleri-HaberPop

Eğer sayfalarınızdaki metin içeriği genel olarak uzunsa LSI’lar konusunda ilave çalışmaya ihtiyacınız olmaz çünkü muhtemelen LSI’ları metin içine doğal olarak serpiştirmişsinizdir fakat uzun metinler yazmıyorsanız bu konuda biraz çaba harcamanızda yarar var. Ancak bu sırada anlamı bozmamaya ve metninizin okunurluğunu düşürmemeye dikkat edin.

13. Görsel Optimizasyonu

Görseller arama motorlarının sayfanızın konusunu anlamasına yardımcı olur. En az bir görselin dosya isminin hedef anahtar kelimenizi içerdiğinden ve hedef anahtar kelimenizin aşağıda görüldüğü gibi görsele alternatif metin olarak girilmiş olduğundan emin olun.

Başarılı SEO teknikleri - Alternatif-metin - HaberPop.com
Başarılı SEO teknikleri – Alternatif metin ekleme

14. Sosyal paylaşım butonları kullanın

Sosyal sinyaller sitenizin değerlendirilmesinde direkt bir role sahip olmayabilir fakat sosyal paylaşımlar dikkatlerin içeriğinize çekilmesini sağlar.

Başarılı SEO teknikleri - Sosyal-paylasim-butonlari - HaberPop.com
Başarılı SEO teknikleri – Sosyal paylaşım butonları

Üzerinize ne kadar fazla dikkat çekerseniz birilerinin size link verme olasılığı da o kadar yükselir. Bu yüzden sayfalarınıza sosyal paylaşım butonları koymayı ihmal etmeyin.

15. Uzun içerikler yayınlayın

Sektörde yapılan çalışmalar uzun içeriklerin Google tarafından ilk sayfada listelenme oranının kısa içeriklere kıyasla önemli ölçüde daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Yayınladığınız her yazıda en az 1900-2000 kelimeyi hedefleyin. Ayrıca daha uzun içerik demek, hedef anahtar kelimenizin metninizde daha fazla geçmesi de demektir ve bu da sizi arama sonuçlarında daha yükseğe taşır.

16. Sayfada geçirilen süreyi uzatın

Eğer kullanıcı bir sayfaya ulaştıktan hemen sonra “geri” düğmesine basarsa bu Google’a çok net bir bilgi verir: bu sayfanın kalitesi yüksek değil. Google sayfada geçirilen süreyi içeriğinizin kalitesini değerlendirmekte bir araç olarak kullanır. Uzun ve kullanıcıyı sıkmayan, kaliteli içerikler yazarak ve içeriğinizi görsel öğelerle zenginleştirerek sayfada geçirilen süreyi uzatın.

17. Kaliteli içerik

“Kaliteli içerik” ifadesini duymaktan sıkılmış olabilirsiniz. Fakat Google’ın ulaşmayı hedeflediği internet dünyasında başka türde bir içeriğe yükseklerde yer yok. Google’ın algoritmasında yaptığı Panda güncellemesinden sonra içerikten çok arama motorlarına oynayan site sahiplerinin yaşadığı sarsıntı bu konuda çok kişiye fikir vermiştir.

Arama motorları kaliteyi belirlemeye yönelik direkt bir yönteme sahip olmasa da çok sayıda dolaylı araca sahip. Örneğin:

  • Geri gelen ziyaretçiler
  • Chrome yer işaretleri (bookmark)
  • Sitede geçirilen süre
  • Sayfada kalma süresi
  • Markanız konusunda yapılan Google aramaları

Şurası açık ki muhteşem bir içeriğin size zararı olmaz, yararı olur. Bu yüzden her seferinde kaliteli içerikler sağlamayı hedefleyin.

18. Blog yorumlarını teşvik edin

Google analistlerinden Gary Illyes, aşağıda görüldüğü gibi, kendisine Twitter’da yöneltilen bir soruyu cevaplarken sağlam bir topluluğun kesinlikle bir artı puan anlamına geldiğini ifade etti.

Toparlamak gerekirse, SEO optimizasyonu, algoritmaların ve tekniklerin ötesinde kendinizi okuyucunun yerine koymakla ulaşabileceğiniz bir hedef. Okuyucunun elde ettiği fayda ve kazanım Google’ın en çok önem verdiği konulardan bir tanesi. Okuyucu için en faydalı veriler de kaliteli içeriğe sahip siteler tarafından sağlanıyor. Şişirme metinler ve anahtar kelimelerle dolu olan gözünü SEO bürümüş sitelerin okuyucunun gözünde yeri olmadığından Google’ın gözünde de hiç yeri yok.

Google Türkiye ekibinden Murat Yatağan, Holistik SEO sunumunda konunun teknik açılarına değinirken Google tarafından verilen teknik ve kalite konulu yönergelere tam uyumun taşıdığı önemden bahsediyor. Yatağan’ın ifadesine göre bu yönergelerin tümünü başarılı şekilde uygulamaya koymaz ve bazı noktaları es geçmekte sakınca görmezseniz, Google da sizi arama sonuçlarında es geçmekte sakınca görmüyor.

Yorumunuzu yazın